top of page
Amaç ve hedefler

Engelleme değil düzenleme istiyoruz

1 - Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yürürlüğe girdiği tarih itibariyle, ülke genelinde, ayırt etmeksizin tüm konut sahiplerine şartların yerine getirilmesi yönünden en azından 31/12/2024 tarihine kadar geçiş süresi verilmesi gerekmektedir.

2 - Üçten fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda en fazla yüzde yirmi beşi için aynı kiraya veren adına izin belgesi düzenlenebileceğine ilişkin düzenlemenin, bölgesel dinamiklerin (turistik bölge vb.) de göz önünde bulundurularak, tamamen kaldırılması ya da belirtilen oranın makul bir orana düşürülmesi gerekmektedir.

3 - Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe eklenen, 26 Ocak 2024 tarihinde çıkarılan ek madde ile Tapuda ‘’ konut ‘’ ibaresi geçmeyen müstakil yapılara, yazılı beyan üzerine 31/12/2024 tarihine kadar geçerli olmak üzere izin belgesi verilmesine ilişkin düzenleme doğrultusunda, taşınmazın tapuda nasıl kayıtlı olduğuna bakılmaksızın ve ayırt etmeksizin tüm konut işletmelerine, yazılı beyan üzerine 31/12/2024 tarihine kadar geçici izin belgesi verilmesi gerekmektedir.

4 - Borçlar Kanunu genel hükümleri gereği tanınmış olan alt kiralama hakkının bu kanun ile tamamen kaldırılma yoluna gidilmiş olması sonucunda oluşan mağduriyetlerin de makul bir şekilde çözüme kavuşturulması gerekmektedir.

5 - Yine izin belgesinin alınması için kat maliklerinin oybirliği kararının aranması şartının da bölgesel dinamiklerin (turistik bölge vb.) de göz önünde bulundurularak, oy çokluğunun aranması gerekmektedir.

6-Şehir dışında ki müstakil ve bungalov yapılarda ki tapu kaynaklı sorunlar göz önüne alınarak halihazırda kurulu olan işletmelere kolaylık sağlanması.

7 - Tüm bu belirtmiş olduğumuz hususların konut işletmecilerinin faaliyet göstermeye başladıkları tarihin dikkate alınması ve kazanılmış olan haklarının korunması gerekmektedir.

Tüzük

%20

Türkiye Turizmine eksi yönde etkisi olacak.

%95

Halihazırda olan işletmelerin %95'i kepenk kapatacak.

1mn+

Toplamda işveren ve işgücü olarak 1 milyondan fazla kişi mağdur.

bottom of page